Veilig werken met de hoogwerker

Werken met een hoogwerker. Je doet het misschien al jaren, maar ondanks dat heb je toch een hoogwerker-certificaat nodig. De Arbowet en verzekeraars leggen je deze verplichting op. Daarnaast is het natuurlijk altijd goed om extra kennis op te doen over het veilig en verantwoord omgaan met je materieel.

De cursus Veilig werken met een hoogwerker bestaat uit een theoriedeel, waarbij we aandacht besteden aan AI-14, modellen en typen, vaktechniek en inspecties voor gebruik. In het praktijkdeel leer je alles over visuele inspecties, stabiel opstellen en bewegingen van het hefvak. Aan het eind van de cursus ben je in staat om verantwoord met de hoogwerker om te gaan, de veiligheids- en bedrijfsvoorschriften te volgen en het dagelijks onderhoud uit te voeren.

Groepsgrootte

Maximaal acht personen.

Toelatingseis

Geen specifieke eis.

Examen

Aan het eind van de cursus doe je examen. Slaag je voor dit examen, dan ontvang je een hoogwerker-certificaat dat voldoet aan de eisen van de Arbowet.

 

Inhoud

De inhoud van de cursus veilig werken met de hoogwerker bestaat uit de volgende onderdelen:

Theoriegedeelte:

– Veiligheid AI 14 en Arbowet

– Modellen en typen

– Inspectie voor het gebruik

– Vaktechniek (gedeeltelijk)

Praktijk:

– Visuele inspectie

– Stabiel opstellen van de hoogwerker

– Praktijkoefeningen

– Bewegingen van het hefvlak

 

Het is verplicht om veiligheidsschoenen te dragen tijdens de praktijkoefeningen.

Duur

De cursus Veilig hijsen duurt één dag of twee dagdelen. Bij een groep van minimaal vier personen kun je de cursus ’s avonds volgen.