Preventiemedewerker

De preventiemedewerker ondersteunt de werkgever als interne deskundige om een veilige en gezonde werkomgeving te bieden aan werknemers. De naam preventiemedewerker is er al sinds de wijzigingen in de Arbowet van juli 2005. De preventiemedewerker heeft kennis van de arbeidsrisico’s van de organisatie.

Als (aanstaande) preventiemedewerker is het daarom belangrijk dat je over de juiste kennis en vaardigheden beschikt. Je weet dat de RI&E (Risico Inventarisatie en Evaluatie) op een praktische manier kunt of laat uitvoeren. Maar ook dat je kennis krijgt van de juiste toepassing van de Arbo wet- en regelgeving.

De cursus is geheel gericht op de beroepspraktijk. Tijdens de cursus wordt ingegaan op de volgende onderwerpen: Arbo-wetgeving, wat is Risico-inventarisatie en -evaluatie (RI&E)? Hoe maak je een RI&E (opzet en implementatie)? De plaats en taken van de preventiemedewerker binnen de eigen organisatie, communicatie binnen het bedrijf. Het doel van de cursus is het scholen van personen voor de functie van preventiemedewerker, in het kader van de Arbo-wetgeving, met als centraal uitgangspunt het leren hanteren van de Risico-inventarisatie- en -evaluatie.

Groepsgrootte

Het maximale aantal per groep is vijftien deelnemers.

Examen

De kandidaat zal een schriftelijk examen afleggen conform de richtlijnen van het Nederlands Instituut voor Bedrijfshulpverlening. 

Na het vaststellen van het (positieve) resultaat ontvangt de kandidaat het certificaat/diploma met bijbehorend pasje.

Duur

De cursus duurt één dag of twee dagdelen. Indien de opdrachtgever dit wenst, kunnen er uiteraard ook andere tijden gehanteerd worden.

Inhoud

  • De cursus is geheel gericht op de beroepspraktijk. Tijdens de cursus wordt ingegaan op de volgende onderwerpen:
  • Arbo-wetgeving
  • Wat is Risico-inventarisatie en -evaluatie (RI&E)?
  • Hoe maak je een RI&E (opzet en implementatie)?
  • De plaats en taken van de preventiemedewerker binnen de eigen organisatie
  • Communicatie binnen het bedrijf

Locaties

Hofstra Trainingen B.V.
Stoomstraat 7
8263 AT Kampen

Wij kunnen eventueel de opleiding ook in company verzorgen.